EMG Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dr.Aslı Şentürk: Bu gün biraz EMG’den konuşalım istiyorum çünkü EMG hastalarımızın çok korktuğu çekindiği bir yöntem. Herkesin korkulu rüyası bir tetkik gibi ama aslında pek de öyle değil. Bu konudaki efsaneler bitmiyor. EMG nedir? Niye yapıyoruz biz EMG’yi?
Dr.Yeşim Abanoz: EMG vücudumuzdaki kasların, sinirlerin işleyişi hakkında bize bilgi veren çok değerli bir yöntem. Her türlü, çok çeşitli hastalıkta kullanabiliyoruz bu yöntemi. Boyun fıtıkları, bel fıtıkları, sinir hasarları, polinöropatiler, şeker hastalığına bağlı uyuşmalar karıncalanmalar, bunların çoğunda EMG’den yararlanabiliyoruz. Hem tanı konması aşamasında hem de tanı konduktan sonra hastalığın takibi aşamasında EMG bize çok yardımcı oluyor.
Dr.Aslı Şentürk: Aslında EMG’nin anlamı şu, sinir sistemi iki kısımdan oluşuyor: bir santral dediğimiz beyin ve omurilikten bir de perifer dediğimiz sinirler ve kasları da içeren kısım. Çünkü hareket etmemizi sağlayan duyusal uyarıları yani duyuyu almamızı sağlayan sistemden söz ediyoruz. Bu bölgeyi de omurilikten çıktıktan sonra ancak bu yöntemle inceleyebiliyoruz ayrıntılı olarak. Bunları görüntüleme yöntemleriyle başka bir şeyle inceleyip fonksiyonunu ölçme şansımız yok. EMG o yönden çok kıymetli bir tetkik. Çünkü bize sinirlerin ve kasların fonksiyonu ile ilgili çok önemli bilgiler veriyor. Peki, EMG tetkikinde bir iğneli EMG var bir de elektrikle yapılan EMG var. Hastalar bunu çok merak ediyorlar. İki aşamadan oluşuyor aslında.
Dr.Yeşim Abanoz: EMG tetkiki öncelikle elektrik akımı verilerek ama çok minik bir elektrik akımı verilerek yapılan bir sinir ileti incelemelerinin olduğu bölümden oluşuyor. İkinci bölüm ise EMG ile yapılan EMG kısmı. Orada da minik incecik bir tel aracılığıyla kaslara girilerek kasların hareketleri fonksiyonları inceleniyor. Her iki yöntem de aslında çok kolaylıkla kişiler tarafından tolere edilebiliyor. Çok ağrılı bir işlem değil. Herkes bundan çok fazla korkuyor ama geldiklerinde görüyorlar ki çok sıkıntılı çok korkulacak bir işlem değil.
Dr.Aslı Şentürk: Bir çok yapılan estetik müdaheleden ya da ufak tefek girişimlerden çok daha az bir ağrı hissedilen bir yöntem aslında. Yani insanların bir sürü kendine uygulattığı bir sürü işlem var.
Dr.Yeşim Abanoz: Çünkü verdiğimiz gerçekten çok minik bir elektrik. İğnede de kullandığımız iğne çok ince bir tel şeklinde. Bazen kişiler iğnenin vücuda kasa girdiğini hissetmiyorlar. O yüzden çok korkulacak bir yöntem değil.
Dr.Aslı Şentürk: Peki EMG tetkikine engel olacak bir durum var mı? Yani herkese yapılabilir mi EMG tetkiki?
Dr. Yeşim Abanoz: EMG tetkiki herkese yapılabilir. Tek yapamadığımız hasta grubu o da sinir ileti incelemelerini elektrik verilen kısmı yapamadığımız kalp pili olan hastalar, pilin çalışmasını bozabileceği için bir tek bu hastalarda sıkıntı olabiliyor bir de yaşlı hastalarda kan sulandırıcı kullanılıyorsa yine iğneli olan kısım kanama artabileceği ve durdurulamayabileceği için yapılamayabiliyor. Bu iki hasta grubunda sıkıntı olabilir.
Dr.Aslı Şentürk: Onun dışında çocuk yaşta da erişkin yaşta da yapılabilen bir tetkik. Çocuklarda daha nadiren de olsa bazen gerekebiliyor. Yapılmasından kaçınılacak bir tetkik değil. Deneyimli kişiler yaptığı zaman çocuklar da çok iyi uyum gösteriyor aslında. Çocuğu alıştırarak yavaş yavaş yapıldığında çok da sıkıntı olmuyor.
Dr. Yeşim Abanoz: Evet, deneyimli ellerde yapılması gerekiyor, hastaya yeterli bilginin verilmesi gerekiyor. Örneğin bir hastalığı araştıracağınızda sadece 2-3 kasa girerek karar verebilecekken deneyimsiz ellerde 5,10 hatta 20 tane kasa girerek çocuğu korkutmak çok doğru olmuyor açıkçası.
Dr.Aslı Şentürk: O yüzden öncesinde hastayı dinlemek muayene etmek de gerekiyor. O yüzden de bir hekimin yapması kıymetli. Çünkü hekim karar verecek. Aslında bir sürü farklı şekilde yapılabilir ama hasta dinlenip şikayetlerine göre bir yol haritası belirleniyor ve ona göre EMG tetkiki yapılıyor. Yoksa her şeyi yaparsak elbetteki bu uzun süreli ve hastayı sıkıntıya sokacak bir durum olur. Ama baştan hasta dinlenip şikayetlerine göre ne yapılacağına karar verilirse çok daha doğru olur. Peki, EMG tetkikine gelirken hastaların özel yapmaları gereken bir şey var mı?
Dr. Yeşim Abanoz: Vücutlarının temiz olması herhangi bir kozmetik ürün kullanılmamış olması gerekiyor. Krem ya da losyon gibi şeylerin sürülmemiş olması gerekiyor. Onun dışında özel bir şey yok.
Dr.Aslı Şentürk: Bir de daha iyi tolere edebilmeleri açısından karınları tok olursa daha iyi olur. Onun dışında başka bir şeye gerek yok.