Alzheimer Hastalığı (AH)
Demans (Bunama Hastalığı) grubu hastalıklar içerisinde en sık görüleni Alzheimer’dir. Alzheimer görülme sıklığı ilerleyen yaşla birlikte artmaktadır. Ailesinde demans hastası olan kişilerde risk daha fazladır. Alzheimer için yaş ve aile öyküsü dışındaki diğer risk faktörleri:
- Kadın cinsiyet
- Düşük eğitim düzeyi
- Boksörler gibi bilinç kaybına neden olan kafa travmasına sık maruz kalma
- Kullanılan mesleki maddeler (Elektrikçiler, tamirciler, santral operatörleri, kaynakçılar ve marangozlar)
- Kolesterol ve tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, sigara kullanımı, obezite gibi beyin damar hastalıklarına neden olan durumlar
- Orta yaş döneminde yüksek miktarda alkol kullanımı
- Sosyal ilişkilerin kısıtlı olması, eş kaybı yaşama, birden fazla boşanma, stres ve tedavi gerektiren depresyon öyküsü
- Vücutta tespit edilebilen ApoE-Ꜫ4 gibi bazı belirteçlerin varlığı
Alzheimer’ın teşhisi hasta yakınlarından alınan ayrıntılı bir anamnez ve hastanın eğitim düzeyine uygun yapılan bir mental muayene ile konur. Mental durumun değerlendirilmesi için yapılan testler, moleküler genetik incelemeler, elektrofizyolojik testler ve beyin görüntüleme yöntemleri tanıya yardımcı olmaktadır.
Alzheimer, kendiliğinden ya da tedavi ile aylar süren duraksamalar gösterse dahi yıllar içinde sürekli ilerleme göstermektedir. Hastalığın seyrine etki eden birtakım ilaçlar bulunmaktadır. Davranışsal ve bilişsel uygulamalar da ilaç tedavisini tamamlayıcı unsurlar olarak yer almaktadır.
Aile bireyleri yeterince bilgilendirilmeli, eğitim ve sosyal destek için yardım almalıdırlar. Hastalar sosyal yaşamdan ayrı tutulmamalı, zihinsel ve fiziksel aktivitelere teşvik edilmeli, hastayla gereksiz zıtlaşmalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.